La magia de la guitarra española

Ángel G. Piñero is een componist en concertspeler (hoewel hij geen concerten meer aanbiedt) van Spaanse klassieke gitaar, geboren in Cádiz in 1932.

Momenteel bestaat zijn werk uit zes werken voor gitaar en symfonieorkest, acht werken voor gitaar en strijkkwartet en tweeëntwintig werken voor solo-gitaar.

Angel Piñero en Diario de Cádiz

Zijn muzikale opleiding wordt samengevat in 17 jaar officiële studies, met als hoogtepunt hogere studies van harmonie, contrapunt, fuga en compositie tussen de conservatoria van Barcelona en München. Later begon hij met het componeren van muziek, te beginnen met de gitaarmethoden en het componeren van muziekwerken in 1961. Zijn facet als componist wisselde af met zijn werk als solist.

In zijn eigen woorden „er is heel weinig muziek geschreven voor gitaar en orkest vergeleken met alles wat er voor piano en orkest of viool en orkest is geschreven“.

Hij is de auteur van de PIÑERO Classical Guitar Method, boeken met ongeveer 100 originele studies voor gitaar. en de PIÑERO-begeleidingsmethode. van traditionele ritmes. Elk van deze methoden bestaat uit vier boeken. Alle methoden zijn in het Duits vertaald en de eerste in het Engels.

Tijdens zijn concerten heeft hij altijd de bewondering gewekt van verschillende toehoorders door de Spaanse klassieke gitaar met zijn rechterhand en met zijn linkerhand onduidelijk te bespelen en verschillende klanken te bieden: de dooier (met de rechterhand), een deel van het Renaissance-repertoire en de eerste barokperiode, of de vingernagel (met de linkerhand), voor de barok, neoklassiek, romantisch en hedendaags. Hij is de enige concertartiest in de geschiedenis van de klassieke Spaanse gitaar die beide scholen in één concert aanbiedt, de knop gekweekt door onder andere Francisco Tárrega, Fernando Sor, Miguel de Fuenllana enz. en de nagel, ook gekweekt door onder andere Andrés Segovia, Narciso Yepes, Miguel Llobet en anderen.

Het doel is om een ​​repertoire voor jonge artiesten te creëren en het erfgoed van klassieke gitaar te verrijken.

In 2014 creëerde Ángel G. Piñero een klassieke gitaarcompetitie voor jonge Spaanse en buitenlandse talenten tussen de 18 en 35 jaar.

Het promoot de Spaanse klassieke gitaar over de hele wereld via de Ángel G. Piñero Classical Guitar Association, een non-profitorganisatie, met de realisatie van de „Ángel G. Piñero“ International Classical Guitar Contest, die elk jaar wordt gehouden.

Dit jaar wordt de IX International Classical Guitar Competition op 8 juli 2022 via internet gehouden vanwege de coronavirus-pandemie, en de II International Classical Guitar and String Quartet Competition „Ángel G. Piñero“, ook op 18 februar 2022. via internet vanwege het coronavirus. Deze vereniging heeft tot doel de gitaar over de hele wereld te verspreiden en jonge mensen te ondersteunen die aan hun carrière beginnen.